Prawidłowe kompostowanie – 7 przydatnych wskazówek
Jeśli odpowiednio kompostujesz odpady ogrodowe i kuchenne, zyskasz cenny nawóz dla swoich roślin. Dzięki tym wskazówkom szybko zdobędziesz czarne złoto ogrodnika.
Jak prawidłowo kompostować? To pytanie zadaje sobie coraz więcej ogrodników hobbystów, którzy chcą produkować wartościową próchnicę z odpadów roślinnych. Szczególnie wiosną do przygotowania grządek popularny jest dojrzały kompost, czarne złoto ogrodników. Ale także w trakcie sezonu wegetacyjnego rośliny – czy to warzywa, owoce, czy rośliny ozdobne – cieszą się z naturalnego nawozu. Jeśli proces gnicia jest optymalny, po około sześciu tygodniach można spodziewać się świeżego kompostu, a od szóstego miesiąca powstaje cenna gleba próchnicza.
Jak prawidłowo kompostować?
- Optymalne rozmieszczenie kompostu
- Wybierz właściwe odpady
- Rozdrobnić materiał
- Zapewnienie zrównoważonej mieszanki
- Zapewnienie optymalnej wilgotności
- Świadomie używaj dodatków
- Regularnie przerzucać kompost
Wskazówka 1: Optymalne rozmieszczenie kompostu
Aby prawidłowo kompostować, kluczowe znaczenie ma jego lokalizacja. Idealne jest miejsce w częściowym cieniu, na przykład pod drzewem liściastym lub krzewem. Upewnij się, że pryzma kompostowa nie jest wystawiona na działanie palącego słońca – tutaj materiał zbyt szybko wysycha. Jednocześnie zalecana jest lekka ochrona przed opadami atmosferycznymi, aby w okresach deszczowych materiał nie uległ całkowitemu przemoczeniu. Kompost potrzebuje gleby jako podstawy. Dopiero wtedy mogą wnikać mikroorganizmy takie jak dżdżownice.
Wskazówka 2: Właściwe odpady do kompostowania
W zasadzie wszystkie odpady z ogródków warzywnych i kuchni, które nie są w znacznym stopniu zanieczyszczone, nadają się jako materiał na kompost. Z reguły są to ścinki trawników, ścięte gałęzie, zwiędłe części roślin, resztki warzyw i owoców. Filtry do kawy i herbaty, a także skorupki jaj są również dobrym materiałem na kompost. Skórki owoców tropikalnych takich jak banany czy pomarańcze mogą być kompostowane w niewielkich ilościach. Problemem są jednak części roślin porażone przez niektóre patogeny, jak np. przepuklina kapuściana czy zaraza ogniowa. Lepiej wyrzucić je do odpadów domowych.
Wskazówka 3: Rozdrabniaj materiał przed kompostowaniem
Kolejna ważna kwestia: im lepiej materiał zostanie rozdrobniony przed kompostowaniem, tym szybciej będzie gnił. Odpady zdrewniałe, takie jak gałęzie i gałązki, warto najpierw przesłać przez rozdrabniacz ogrodowy. Sprawdzają się tak zwane ciche rozdrabniacze. Rozdrabnianie rozbija włókna kawałków drewna, dzięki czemu mikroorganizmy mogą lepiej wnikać i rozkładać materiał. Materiał wielkogabarytowy najlepiej rozdrobnić do wielkości około pięciu do dziesięciu centymetrów – w ten sposób jest on nadal wystarczająco duży, aby zapewnić wystarczającą aerację w kompoście. Liście można rozdrobnić na przykład za pomocą kosiarki do trawy.
Wskazówka 4: Zapewnij zrównoważoną mieszankę
To wszystko jest w mieszance! Każdy ogrodnik, który chce prawidłowo kompostować, powinien pamiętać o tym powiedzeniu. Mikroorganizmy biorące udział w procesie gnicia chętnie otrzymują dobre zaopatrzenie w składniki odżywcze z możliwie najróżniejszych materiałów źródłowych. Ważne jest, aby zapewnić zrównoważoną mieszankę mokrego, zielonego materiału i suchych, zdrewniałych części w kompoście. Podczas gdy na przykład ścinki trawnika dostarczają dużo azotu (N), materiały drzewne i liście dostarczają mikroorganizmom głównie węgla (C). Można układać różne materiały cienkimi warstwami lub dodać je zmieszane razem do kompostu.
Wskazówka 5: Zapewnij optymalną wilgotność podczas kompostowania
Decydującą rolę w kompostowaniu odgrywa również optymalny bilans wilgotności. Z jednej strony mikroorganizmy potrzebują odpowiedniej ilości wody, aby w ogóle być aktywnymi. Z drugiej strony nie wolno nadmiernie nawilżać gnijącego materiału, w przeciwnym razie zabraknie powietrza i masa kompostowa może zgnić. Z reguły kompost powinien być tylko tak mokry, jak wyciśnięta gąbka. Jeśli przez dłuższy czas nie pada deszcz, wskazane jest zwilżanie kompostu wodą deszczową. W przypadku ulewnych deszczy należy przykryć je włókniną chroniącą kompost, słomą lub matami trzcinowymi.
Wskazówka 6: Świadomie używaj dodatków
Startery kompostowe nie są zwykle konieczne w zrównoważonej mieszance materiałowej, ale mogą być pomocne w usprawnieniu procesu gnicia. Ogrodnicy ekologiczni lubią stosować wyciągi z dzikich ziół, takich jak pokrzywa, aby zharmonizować świeżo zrobiony materiał kompostowy. Aby proces gnicia przebiegał sprawnie, można również wymieszać kilka łopat gotowego kompostu lub ziemi ogrodowej. Mikroorganizmy zawarte w glebie służą jako „inokulanty” dla nowego kompostu. W razie potrzeby na odpady można również rozsypać mineralne przyspieszacze kompostu.
Wskazówka 7: Regularnie przerzucaj kompost
Nawet jeśli jest to trochę pracy, obracanie i spulchnianie kompostu raz lub dwa razy w roku jest również ważne, jeśli chcesz prawidłowo kompostować. Dzieje się tak dlatego, że obracanie kompostu przenosi materiały z krawędzi do wnętrza, gdzie proces gnicia jest najbardziej intensywny. Dodatkowo poprawia się napowietrzanie i w kompoście jest mniej miejsc z niedoborem tlenu. Pierwsze toczenie w roku zaleca się wykonać wczesną wiosną. Stadium gnicia można sprawdzić za pomocą prostego testu rzeżuchy.