Prawidłowe kompostowanie – 7 przydatnych wskazówek

Jeśli odpowiednio kompostujesz odpady ogrodowe i kuchenne, zyskasz cenny nawóz dla swoich roślin. Dzięki tym wskazówkom szybko zdobędziesz czarne złoto ogrodnika.

Jak prawidłowo kompostować? To pytanie zadaje sobie coraz więcej ogrodników hobbystów, którzy chcą produkować wartościową próchnicę z odpadów roślinnych. Szczególnie wiosną do przygotowania grządek popularny jest dojrzały kompost, czarne złoto ogrodników. Ale także w trakcie sezonu wegetacyjnego rośliny – czy to warzywa, owoce, czy rośliny ozdobne – cieszą się z naturalnego nawozu. Jeśli proces gnicia jest optymalny, po około sześciu tygodniach można spodziewać się świeżego kompostu, a od szóstego miesiąca powstaje cenna gleba próchnicza.

Jak prawidłowo kompostować?

  1. Optymalne rozmieszczenie kompostu
  2. Wybierz właściwe odpady
  3. Rozdrobnić materiał
  4. Zapewnienie zrównoważonej mieszanki
  5. Zapewnienie optymalnej wilgotności
  6. Świadomie używaj dodatków
  7. Regularnie przerzucać kompost

Wskazówka 1: Optymalne rozmieszczenie kompostu

Aby prawidłowo kompostować, kluczowe znaczenie ma jego lokalizacja. Idealne jest miejsce w częściowym cieniu, na przykład pod drzewem liściastym lub krzewem. Upewnij się, że pryzma kompostowa nie jest wystawiona na działanie palącego słońca – tutaj materiał zbyt szybko wysycha. Jednocześnie zalecana jest lekka ochrona przed opadami atmosferycznymi, aby w okresach deszczowych materiał nie uległ całkowitemu przemoczeniu. Kompost potrzebuje gleby jako podstawy. Dopiero wtedy mogą wnikać mikroorganizmy takie jak dżdżownice.

Wskazówka 2: Właściwe odpady do kompostowania

W zasadzie wszystkie odpady z ogródków warzywnych i kuchni, które nie są w znacznym stopniu zanieczyszczone, nadają się jako materiał na kompost. Z reguły są to ścinki trawników, ścięte gałęzie, zwiędłe części roślin, resztki warzyw i owoców. Filtry do kawy i herbaty, a także skorupki jaj są również dobrym materiałem na kompost. Skórki owoców tropikalnych takich jak banany czy pomarańcze mogą być kompostowane w niewielkich ilościach. Problemem są jednak części roślin porażone przez niektóre patogeny, jak np. przepuklina kapuściana czy zaraza ogniowa. Lepiej wyrzucić je do odpadów domowych.

Wskazówka 3: Rozdrabniaj materiał przed kompostowaniem

Kolejna ważna kwestia: im lepiej materiał zostanie rozdrobniony przed kompostowaniem, tym szybciej będzie gnił. Odpady zdrewniałe, takie jak gałęzie i gałązki, warto najpierw przesłać przez rozdrabniacz ogrodowy. Sprawdzają się tak zwane ciche rozdrabniacze. Rozdrabnianie rozbija włókna kawałków drewna, dzięki czemu mikroorganizmy mogą lepiej wnikać i rozkładać materiał. Materiał wielkogabarytowy najlepiej rozdrobnić do wielkości około pięciu do dziesięciu centymetrów – w ten sposób jest on nadal wystarczająco duży, aby zapewnić wystarczającą aerację w kompoście. Liście można rozdrobnić na przykład za pomocą kosiarki do trawy.

Wskazówka 4: Zapewnij zrównoważoną mieszankę

To wszystko jest w mieszance! Każdy ogrodnik, który chce prawidłowo kompostować, powinien pamiętać o tym powiedzeniu. Mikroorganizmy biorące udział w procesie gnicia chętnie otrzymują dobre zaopatrzenie w składniki odżywcze z możliwie najróżniejszych materiałów źródłowych. Ważne jest, aby zapewnić zrównoważoną mieszankę mokrego, zielonego materiału i suchych, zdrewniałych części w kompoście. Podczas gdy na przykład ścinki trawnika dostarczają dużo azotu (N), materiały drzewne i liście dostarczają mikroorganizmom głównie węgla (C). Można układać różne materiały cienkimi warstwami lub dodać je zmieszane razem do kompostu.

Wskazówka 5: Zapewnij optymalną wilgotność podczas kompostowania

Decydującą rolę w kompostowaniu odgrywa również optymalny bilans wilgotności. Z jednej strony mikroorganizmy potrzebują odpowiedniej ilości wody, aby w ogóle być aktywnymi. Z drugiej strony nie wolno nadmiernie nawilżać gnijącego materiału, w przeciwnym razie zabraknie powietrza i masa kompostowa może zgnić. Z reguły kompost powinien być tylko tak mokry, jak wyciśnięta gąbka. Jeśli przez dłuższy czas nie pada deszcz, wskazane jest zwilżanie kompostu wodą deszczową. W przypadku ulewnych deszczy należy przykryć je włókniną chroniącą kompost, słomą lub matami trzcinowymi.

Wskazówka 6: Świadomie używaj dodatków

Startery kompostowe nie są zwykle konieczne w zrównoważonej mieszance materiałowej, ale mogą być pomocne w usprawnieniu procesu gnicia. Ogrodnicy ekologiczni lubią stosować wyciągi z dzikich ziół, takich jak pokrzywa, aby zharmonizować świeżo zrobiony materiał kompostowy. Aby proces gnicia przebiegał sprawnie, można również wymieszać kilka łopat gotowego kompostu lub ziemi ogrodowej. Mikroorganizmy zawarte w glebie służą jako „inokulanty” dla nowego kompostu. W razie potrzeby na odpady można również rozsypać mineralne przyspieszacze kompostu.

Wskazówka 7: Regularnie przerzucaj kompost

Nawet jeśli jest to trochę pracy, obracanie i spulchnianie kompostu raz lub dwa razy w roku jest również ważne, jeśli chcesz prawidłowo kompostować. Dzieje się tak dlatego, że obracanie kompostu przenosi materiały z krawędzi do wnętrza, gdzie proces gnicia jest najbardziej intensywny. Dodatkowo poprawia się napowietrzanie i w kompoście jest mniej miejsc z niedoborem tlenu. Pierwsze toczenie w roku zaleca się wykonać wczesną wiosną. Stadium gnicia można sprawdzić za pomocą prostego testu rzeżuchy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *